AINED
1 karp (200 g) mascarpone- juustu
1 pakk (250 ml) vahukoort
4 muna
100 g suhkrut
1 pakk biskviitküpsiseid
kannutäis kanget kohvi
kakaopulbrit ja amarettot (soovi korral)
Alustuseks tuleb otsustada, miskujulist kooki soovid. Sellele vastavalt tuleb valida nõu, mis kannatab panna külmkappi. Kuna tegu on mitte väga kompaktse asjandusega, peavad nõul olema päris kõrged servad. Praktilisema meelega inimesed nagu mina kasutavad näiteks jäätisekarpe, aga kui valmistad maiustust, ütleme, romantiliseks õhtusöögiks, võib kasutada ka näiteks suuri veiniklaase või šampusepokaale (neid traditsioonilisi laiu)
Nõu põhja tuleb panna kiht küpsiseid, mis on korraks kange kohvi sisse kastetud. Kõige paremad küsised muuseas on praktiliselt täiseti maitsetud, piklikud ja kuivad küpsised, mille nimeks võib olla "ladyfingers", "savoiardi", "doigts de dames" või veel miskit muud. Kaubamajas on need küpsiseriiulis olemas, saksa päritolu ja nimeks "Löffelbiscuits". Hind on 35 krooni ja välja näevad nad sellised

Nüüd võib vormipandud küpsistele raputada natuke kakaod, kui soovi on. Aga igal juhul käib koogi kokkupanek nii, et küpsistekihile tõstetakse kreemi, kuni kõpsiseid näha pole. Siis uued, ikka kohviga immutatud küpsised ja uuesti kreem, kuni vorm saab täis või kreem otsa lõppeb (mul juhtub tavaliset see viimane). Kook vähemalt tunniks, aga oleks hea, kui terveks ööks
külmkappi. Enne serveerimist raputa see üle õhukese kakaopulbri kihiga.
Kuna tiramisù on vist üks populaarsemaid magustoite Itaalias, siis on sellel ka miljon üks retsepti. Minu oma on võetud ühest prantsuse ajakirjast ja aja jooksul ennast eestlaste maitsemeele seisukohast igati tõestanud. Esimesel korral meenutas kogu kaadervärk oma konsistentsilt jogurtit, s.t. valgus otsemaid mööda taldrikut laiali. Selle vältimiseks ei maksa küpsistega koonerdada ja tuleb kreemi korralikult kuumutada ja kloppida ning siis ettevaatlikult koor sisse segada. Aga tegelikkuses on ained nii head, et isegi minu vedel küpsisepuru pandi nahka ja nagu mu isa ütleb, tuli veel puudugi.

1 comment:
Ha l'idea di essere tanto buono!!! Bentornata. M
Post a Comment