9/10/2008

Vanad võlad

Vahepealsetest tegemistest võiks kirjutada terve pika oopuse. Aga ma teen seda kunagi hiljem, praegu aga kõrvaldan ühe vana võla - annan huvilistele tiramisù retsepti.

AINED
1 karp (200 g) mascarpone- juustu
1 pakk (250 ml) vahukoort
4 muna
100 g suhkrut
1 pakk biskviitküpsiseid
kannutäis kanget kohvi
kakaopulbrit ja amarettot (soovi korral)

Alustuseks tuleb otsustada, miskujulist kooki soovid. Sellele vastavalt tuleb valida nõu, mis kannatab panna külmkappi. Kuna tegu on mitte väga kompaktse asjandusega, peavad nõul olema päris kõrged servad. Praktilisema meelega inimesed nagu mina kasutavad näiteks jäätisekarpe, aga kui valmistad maiustust, ütleme, romantiliseks õhtusöögiks, võib kasutada ka näiteks suuri veiniklaase või šampusepokaale (neid traditsioonilisi laiu)


Nõu põhja tuleb panna kiht küpsiseid, mis on korraks kange kohvi sisse kastetud. Kõige paremad küsised muuseas on praktiliselt täiseti maitsetud, piklikud ja kuivad küpsised, mille nimeks võib olla "ladyfingers", "savoiardi", "doigts de dames" või veel miskit muud. Kaubamajas on need küpsiseriiulis olemas, saksa päritolu ja nimeks "Löffelbiscuits". Hind on 35 krooni ja välja näevad nad sellised
Kiht küpsiseid vormis, saab asuda kreemi valmistamise juurde. Esmalt tuleb üksteisest eraldada munavalged ja -kollased. Valged võib kohe külma panna, sest neid ei lähe vaja. Kollased aga lähevad laia põhjaga keedunõusse ja kas veevanni (vähem riskialtid, aga kindla peale minejad) või pliidile (ohtliku elu armastajad), kus neid tuleb kloppida seni, kuni kollased hakkavad heledamaks tõmbama. Siis tuleb väikeste portsjonitena pidevalt kloppides lisada suhkur, mis peaks ideaalis täielikult ära sulama. Selleks ajaks on läbi kuumenenud ka munakollane, nii et kui suhkur on oma teralisuse kaotanud, pane pott kuumaalusele ja klopi seni, kuni mass on paks, läikiv ja ühtlane. Siis tõsta see jahtuma. Leigesse koogelmoogelisse sega mascarpone - siinkohal panen kõikidele südamele, et nad eelsitaksid eestimaist ehk Vigala toodangut, mis kohalike itaallaste sõnul pidi olema nii ehtne ja hea, et ka Läti ja Leedu kolleegid seda ostmas käivad. Ilusate kirjadega pakendid jõuavad meieni tihti Skandinaavia ja Soome kaudu, mis tähendab umbes neljanda järgu värskust. Hinnast rääkimata. Juustu segamine läheb reeglina üsna siva. Ja nüüd tuleb kreemi sisse valada üks paras sortsakas amarettot - täpset kogust ei oska ma öelda, sest ise panen ma seda alati tunde järgi. Kuna munakollane on läbi kuumutatud, saab kreemi ju nüüd ka maitsta, nii et alkoholi timmimine ei tohiks väga keerukas olla. Lõpuks klopi kõvaks vahuks vahukoor ja sega ka see kreemi sisse, aga ettevaatlikult, et koor kogu kupatust vedelaks ei teeks.
Nüüd võib vormipandud küpsistele raputada natuke kakaod, kui soovi on. Aga igal juhul käib koogi kokkupanek nii, et küpsistekihile tõstetakse kreemi, kuni kõpsiseid näha pole. Siis uued, ikka kohviga immutatud küpsised ja uuesti kreem, kuni vorm saab täis või kreem otsa lõppeb (mul juhtub tavaliset see viimane). Kook vähemalt tunniks, aga oleks hea, kui terveks ööks
külmkappi. Enne serveerimist raputa see üle õhukese kakaopulbri kihiga.
Kuna tiramisù on vist üks populaarsemaid magustoite Itaalias, siis on sellel ka miljon üks retsepti. Minu oma on võetud ühest prantsuse ajakirjast ja aja jooksul ennast eestlaste maitsemeele seisukohast igati tõestanud. Esimesel korral meenutas kogu kaadervärk oma konsistentsilt jogurtit, s.t. valgus otsemaid mööda taldrikut laiali. Selle vältimiseks ei maksa küpsistega koonerdada ja tuleb kreemi korralikult kuumutada ja kloppida ning siis ettevaatlikult koor sisse segada. Aga tegelikkuses on ained nii head, et isegi minu vedel küpsisepuru pandi nahka ja nagu mu isa ütleb, tuli veel puudugi.

1 comment:

emme said...

Ha l'idea di essere tanto buono!!! Bentornata. M