4/14/2008

Värvispekter: Märtsikuu lilla

Oehh. Viimaks ometi sain valmis oma märtsililla - vahepeal tekkis miskipärast tõrge ja ma ei suutnud seda veebruari lõpus (!) alustatud vidinat kuidagi lõpuni kududa, võib-olla sellepärast, et pidin pool üles harutama, kuna tegin parema käe vitsa kogemata valetpidi jooksma ja märkasin alles siis, kui peopesa oli juba praktiliselt valmis.
Niisiis, jalgpallifanaatiku (õigemine jalgpallifanaatiku abikaasa) kindad mängule kaasaelamiseks. Lõngaks Steinbach Wolle Jumbo (80% akrüüli, 20% villa - rudiseb küll, aga kindad peavad ehk sellise koostisega kauem vastu), mida kulus umbes poolteist tokki. Akrüül on ka ses suhtes reetlik, et kui villane pärast pesemist ilusti vormi tõmbab, siis sünteetika mitte, sestap on ka kindad sellised natuke mügarlikud - aga mulle endale nad meeldivad, eriti värv, mis on sügav ploomililla ja mida ma muidugi pildile ei saanud...

Aga kuna ma loen parajasti Ecot, otsustasin kinnastesse alateadlikult (sic!) sissekootud tähenduse dekodeerida (M.L. kudumisblogisid nagunii ei loe) ja tulemus on selline:
Tegu on esemega, mis koondab eneses eesti ja Firenze märgisüsteemi ning viitab ühekorraga mõlemale.
1. Lilla värv on Fiorentina (ehk Firenze jalgpallimeeskonna) sümbol, mis ühendab eneses punast (Firenze üks vapivärve) ja sinist (Eesti lipu esimene triip). Valge aga figureerib nii Firenze kui Eesti vapi-ja lipuvärvides.
2. Servas olevad picot'd on ühekorraga traditsiooniline eesti kinnaste kaunistus kui ka samas viide Firenze linnas lõpuks peale jäänud guelfide müürisakkidele.
3. Randme-ja pihuosa muster esineb eesti traditsioonilistel kudumitel, samas aga viitab Firenze linna sümboliks olevale liiliale (mis tegelikult on iiris, aga see on juba üks teine jutt).
4. Rannet ümbritsev vits esineb sageli kirikinnastel, viidates samas renessansiajal kasutusel olnud dekoorile, mida võib näha näiteks võlvkaarte servades.
Semiootikud, vaielge vastu, ma nagunii ei kuula.
Ja kui keegi soovib kududa samasugused kindad näiteks Umberto Ecole ning talle koos minu analüüsiga saata (ehkki temal kui piemontelasel pole sellest ei sooja ega külma, sest jalgpalli, eriti mingi Firenze meeskonda ta ei armasta ja põhja-itaallasena on ta ka külma suhtes tundetu), siis muster on selline:

3 comments:

Anonymous said...

Väga uhked kindad ning vinge mõte ja analüüs seal taga! :D Minu lugupidamine!

Anonymous said...

Ti ricordo il knit cafè oggi pomeriggio dalle 17 alle 19,30 nel negozio di Ilaria Via dell'Agnolo, 65r. Ti aspetto . saluti Mirella aka granadiriso

Anneli said...

Tänan!